De Nationale Waddenrace
De Nationale Waddenrace een pittig stukje zeilen

2004 is het jaar dat de 10e Waddenrace gaat plaats vinden. Jaarlijks, in het eerste volledige weekeinde van november, organiseert de Stichting Nationale Waddenrace een wedstrijd voor traditionele zeilschepen die door Register Holland zijn gecertificeerd voor het varen met passagiers  Deze race wordt traditioneel afgesloten met een daverend slot feest. Dit jaar zal de muzikale omlijsting van het  feest verzorgd worden door de  salsa band : SALSA CALLIENTE 

  foto:Gert Gort

Op zaterdagmorgen*,maken de schepen zich op voor de start vanuit de haven van Harlingen, om te proberen de Wadwimpel te bemachtigen, in een zeilwedstrijd die naar de havens van Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling (in willekeurige volgorde) voert, om in de loop van zondag* te eindigen in de haven van Harlingen.

 De verschillen met de meeste andere wedstrijden voor vergelijkbare schepen zijn, dat er wordt gevaren via een door de schipper te kiezen route.  Er wordt 's nachts doorgevaren op water waar eb en vloed vrij spel hebben. Ervaren schippers zullen  wedijveren met hun collega's en de elementen.  Daarom zullen tactiek, kennis van het schip en het Wad mede bepalend zijn voor winst. Wind en stroming spelen een belangrijke rol in de keuze van de route. 

 

 

  

Zondagavond is in Harlingen het slotfeest, gehouden op een locatie aan of bij de haven waar de deelnemende schepen zullen afmeren en is gratis toegankelijk voor alle bemanningsleden en passagiers. Tijdens het feest zal de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt worden en zullen de prijzen* worden uitgereikt.
* De 10e Waddenrace wordt  gehouden op 6 en 7 november 2004 !   
* Het palaver is vrijdag 5 nov.  in het boothuis van de KNRM   om 19.30 uur.     
* De start is zaterdagmorgen 6 nov. in de Willemshaven om 08.00 uur.    
* De race sluit zondag 7 nov. in Harlingen om 17.00 uur.  
* De prijsuitreiking is zondagavond 7 nov. in  DE LICHTBOEI om 20.30 uur.
Volgend jaar, ook weer in het eerste volledige weekeinde van november, dus 5 en 6 november 2005: de 11e Waddenrace!