Aan de vooravond van de wedstrijd vindt het palaver plaats. Tijdens het palaver hebben de deelnemende schippers een belangrijke stem in de besluitvorming over toevoegingen aan en aanpassingen van het reglement.

In alle aan te lopen havens moet telefonisch een codewoord worden doorgegeven aan de wedstrijdleiding. Alle gebeurtenissen worden opgetekend in het logboek, evenals de gevaren route en de weersomstandigheden.

“WATERWOLF” WINT SPANNENDE WADDENRACE 2004

  De Waddenrace: Harlingen-Harlingen, via Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling, in willekeurige volgorde.  

Tijdens het palaver op vrijdagavond, wat elk jaar weer (dit jaar voor de 10e keer) een aangenaam treffen is, voorspelde Piet Paulusma voor zaterdag goed zeilweer (NW 4/5 met een buitje), maar voor zondag weinig wind uit uiteenlopende richtingen, tussen NW en O; een klein hogedruk­gebiedje maakt de voorspelling moeilijk.

  Het onderscheid op diepgang (twee klasses) is vervallen. Als compensatie is er een prijs ingevoerd voor de schipper die zijn route goed weet te voorspellen en van alle mededingers zijn finishtijd het nauwkeurigst voorspelt. Nog even is er gediscussieerd over onderscheid in al dan niet gebruik van GPS, maar daar kwamen we niet uit; wellicht volgend jaar verder.

Zaterdagmorgen om 08.00 uur is een daverend kanonschot het sein dat er gestart mag worden. Binnen 10 minuten gaan de 17 deelnemende schepen van de start; vanwege de voorspelde afflauwende wind wilden alle schippers snel weg.

De route naar Vlieland/Terschelling is niet bezeild. Toch gaan twaalf schepen richting Vlie/Terschelling terwijl vijf voor Den Oever/Oudeschild kiezen. Het is buiïg tijdens de eerste uren. De Bree Sant mist daardoor z’n steng, De Eensgezindheid z’n kluiver­boom en bij de Najade kwam het kluivervalblok naar beneden. Eensgezindheid en Najade geven op. Moeke Zorn sprong nogal onzorgvuldig om met de voorrangsregels, resulterende in aanzienlijke schade aan zijn stuurwiel en rondvliegende stukken railing en een ontwrichte kluiverboom voor de Bruinvisch, die, na reparatie in Harlingen, toch weer is gestart, maar z’n kansen waren verkeken; het is sneu om door een fout van een ander uit de strijd te raken. De Bree Sant loopt vast op de hoek Pollen/Boontjes en zit daar twee uren. In de Blauwe Slenk voeren de Voorwaarts en de Avontuur het grootste veld, dat inmiddels langs de Pollendam is opgekruist, aan.

  Mare Marieke meldt zich als eerste met een codewoord; om 11.34 uit Oudeschild. Aan de andere kant is het de Avontuur, die zich om 11.40 meldt vanaf Vlieland, waarna de Voorwaarts om 12.03 van Terschelling belt, met de Waterwolf op 20 minuten. De keus voor eerst Vlieland of eerste Terschelling valt niet eensluidend uit.

De Waterwolf meldt zich om 17.14 als eerste uit z’n 3e haven, Oudeschild, met op 7 minuten de Voorwaarts en op 8 minuten de Alida en de Avontuur. Grote spanning! Hijgende stemmen aan de telefoon bij het doorbellen van de codewoorden: van boord rennen naar het havenkantoor, codewoord aflezen en naar de telefooncel rennen, codewoord doorbellen en terug sprinten naar het schip. Zelfs fietsen worden hiervoor gebruikt. In Den Oever zijn de verschillen iets groter, maar er is van alles mogelijk: het water komt op, wie steekt er stukken af en wie niet. Met de verrekijker kan de wedstrijdleiding in de donkere maar glasheldere nacht op verscheidene plaatsen rood-boven-groen ontwaren, maar wie is wie? De Waterwolf, via het Verversgat, is als eerste herkenbaar en gaat zondagmorgen om 03.22 uur ook als eerste over de streep! Op 4 minuten gevolgd door de Voorwaarts, die de route via de Boontjes had gekozen, in de hoop dat die bezeild zou zijn, wat uiteindelijk net niet zo was. De Avontuur finisht om 04.00 en de Alida 6 minuten daarna. De Alida valt net buiten de (drie) prijzen, maar is wel winnaar van de speciale prijs: z’n route goed voorspeld en maar zes minuten mis met z’n geschatte finishtijd!

Dan is de druk van de ketel. Er zijn schepen die nog twee havens moeten doen voordat ze richting Harlingen kunnen, terwijl er ook nog een paar vast zitten die pas in de middag weer  loskomen. Als ze maar op tijd binnen zijn voor het slotfeest, en dat is gelukt. Iedereen veilig thuis en, ondanks losgeslagen rondhouten en blokken niemand gewond.

Een mooie wedstrijd, afgesloten met een mooi feest plus prijsuitreiking in de Lichtboei, met muziek van Salsa Caliente, met in de pauzes de film die is gemaakt met beeldmateriaal dat is geschoten tijdens de vorige Waddenrace. Alle schippers hebben een exemplaar van de film gekregen. Voor anderen is hij voor € 7,50 excl. Verzendkosten te koop bij het secretariaat.

 

Volgend jaar, ook weer in het eerste volledige weekeinde van november, dus 5 en 6 november 2005: de 11e Waddenrace!