Als je een roer wilt maken is hier een voorbeeld.
Maak het roer van blik of  koper en soldeer er twee spijkertjes in als roerkoning. Bevestig het roer met twee schroef oogjes aan de kiel en zorg dat het goed vrij kan draaien. Boor onder in het roer een gaatje van 6mm. Knip een reepje bladlood van 10mm breed en rol dit stijf op zodat het door het 6mm gaatje past. Steek het door het gaatje zodat het precies in het midden zit. Sla het lood vervolgens aan beide kanten plat.

In het kader op de tekening zie een foto van een koperen roertje. Ik heb de spijkertjes in twee zaagsneden gesoldeerd. Dan zitten ze in het midden.
Het werkt zo ; Je klomp zeilt halve of aan de wind, plots komt er een wind vlaag. Er is niemand aan boord om de schoot te vieren. Je klomp gaat vreselijk schuin en wil sterk naar de wind toe draaien (oploeven). Als het zeil plat word gedrukt komt de kiel onderwater omhoog. Door het loodje in het roer draait het roer dan naar beneden en stuurt je klomp weer van de wind af (afvallen). 
Als je geen roer maakt zeilt je klomp ook goed. Dit is meer als je iets extra's wilt proberen. De echte onderzoekers kunnen het roer nog groter maken om te kijken hoe effectief het is.