Hoe bouw je een zeilende klomp?

Bouwpakket

Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we een bouwpakket gemaakt. Deze zijn  beschik- baar voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basis school en via school te bestellen.  In het bouwpakket zitten de belangrijkste materialen: een voorbewerkte klomp, een kielplaat met steven en vast roer, een stuk lood en doek om zeiltjes van te maken. Voor de mast , en andere rondhouten en al het touwwerk moet je zelf zorgen.

Klik op tuigages, of in de navigatie balk voor enkelen voorbeelden.  

Bouwaanwijzingen;

De klomp en de kielplaat kun je aan elkaar lijmen met constructielijm. In het lood zitten twee gaatjes. Met schroefjes monteer je het lood aan de kielplaat. Doe er ook nog een paar drupjes constructielijm tussen.

Heb je geen bouwpakket, dan kan je een linker of rechter klomp gebruiken. Als je de vorm van de kiel zo maakt als het voorbeeld (klik hier) dan doet hij het ook goed. Maak de kiel niet te dun,  12 of 15 mm, dit geeft meer drijfvermogen.  Als ballast kan je een stukje opgerold bladlood gebruiken. Het kielgewicht moet tussen de 325-en 800 gram zwaar zijn. Dit is afhankelijk van de maat klomp, probeer het en kijk of je klomp niet te ver zinkt. 

Wil je toch een symmetrische klomp maken. dan kan je ook van een oud paar klompen de twee linker- of de rechterhelfden tegen elkaar plakken. Plak de kiel er dan gelijk tussen in dat is gemakkelijk dan zit hij mooi in het midden. Laat iemand je helpen bij het doorzagen van de klompen.

Kleine schroef-oogjes om de verstaging aanvast te maken kan je kopen in de doe-het-zelf winkel. Je kan ze ook buigen van koperdraad (binnenste van elektriciteit draad). 

Het is goed om de 'kuip' dicht te maken met een stukje dun plaat zodat er geen water in kan komen tijdens het zeilen.

Voor het maken van mast en zeilen moet je maar goed naar de tekening kijken.  Gebruik spinaker of nylon tentdoek dat is lekker licht. Je kunt met een hete spijker gaatjes in het zeil maken en daar het touw doorheen halen. Zorg dat de je de zeilen goed strak kunt zetten. Het hout kun je het beste twee keer schilderen of lakken. 

 Als ie klaar is, ga je de klomp proberen en net zolang met de zeilen prutsen (trimmen) tot ie goed zeilt. Je klomp zeilt waarschijnlijk het beste met de wind schuin van voren (aan de wind) of van opzij (halve wind).

Maak er wat moois van !!!